fbpx
Bohuslänskt hantverk Hållbara materialval Väderbeständig konstruktion

Säkerhetsdörrar

Säkerhetsdörrar är ytterdörrar med högre krav på inbrottssäkerhet än dagens standarddörrar. Våra säkerhetsdörrar håller samma höga krav på hantverkskvalitet och design som våra andra dörrar och adderar extra trygghet och säkerhet för ditt hem. Vi erbjuder för närvarande modellen Långö som säkerhetsdörr. Den går att beställa i både teak och ek och i två olika säkerhetsklassningar; RC2 och RC3.

I filmerna nedan kan du se hur det gick till när våra säkerhetsdörrar testades.

Vilka säkerhetsklassade dörrar finns det?

Det beror på vilken norm man tittar på. De vanligaste är SSF 200 = Svenska stöldskyddsföreningens klassificering. SSF 200 är indelad i 3 klasser. Det är viktigt att hålla isär de olika normerna, då en förskriven skyddsklass enl. SSF 200 inte kan översättas rakt av mot en RC/MK klass.SS-EN 1627 = Dörrar och fönster testade efter den nya europa-normen. Finns i 6 klasser- MK/RC 1-6. MK=Motståndsklass, RC är den engelska översättningen Resistance class. Våra ytterdörrar är testade enligt nya europanormen SS-EN 1627, alltså skall vi prata om RC-klasser.

RC 1= Ingen motståndsklass. Där hamnar förrådsdörrar och vanliga villadörrar.

RC 2= Dörrar testade i 15 minuter, med en sammanlagd effektiv angreppstid på min. 3 minuter. I tester har det använts skruvmejslar, mindre hammare, tång och kilar. Där hamnar villadörrar för dem som vill försvåra och fördröja ett intrång. Bostäder med lite stöldbegärlig egendom.

RC 3= Dörrar testade i 20 minuter, med en sammanlagd effektiv angreppstid på 5 minuter. I testerna har kofot, hammare och kraftiga skruvmejslar använts. Där hamnar bostäder eller företagslokaler med större mängd stöldbegärlig egendom.

RC4-6= Endast för ståldörrar.

 

När bör man ha respektive säkerhetsklass?

Känner man sig otrygg med dagens dörrar, där det är mycket lätt att ta sig in, är en RC-2 dörr ett bra val till en rimligt låg kostnad. Dessa dörrar har förstärkningar runt gångjärn och slutblecket. Panelerna är skruvade med en längre skruv än standard, vilket försvårar brytning av panelerna.

För de som har stöldbegärlig egendom eller en företagslokal där man vill försvåra avsevärt mot intrång är en RC-3 dörr valet. Dessa dörrar har en trepunktslåsning med förstärkningar på alla slutblecken. De har specialgångjärn och förstärkningar på alla gångjärnen. Förstärkningsplåtar av stål runt lås och trycke, täckskyltar ingår. Längre skruv till panelerna. Stommen är förstärkt inuti med extra reglar. 2 st. separata monterade bakkantssäkringar Fas 1220. Längre och kraftigar skruv till gångjärn, slutbleck och låsspanjolett.

Glasade dörrar har smash & grab glas, skyddsklass P5A. Glaset är uppbyggt som följande, -10,28 mm multilaminerat+9 mm argon+4 mm härdat super energiglas. Glaset monteras med dolda stålvinkelskenor och sedan limmas fast i konstruktionen.

 

Till toppen