Detalj av handtag på teakdörr
Vit exklusiv innerdörr

VILLADÖRRAR

Få detaljer gör lika stort intryck på en byggnad som husets dörrar. På Bovalls bygger vi våra villadörrar i certifierat trä av högsta kvalitet. Förutom att vara vacker, spegla de boendes personlighet och ge huset dess särdrag, ska dörren skydda mot vädret och världen utanför. Villadörren är en slags passage mellan två världar, mellan det kända och det okända och mellan offentligt och privat.

Bovalls villadörrar byggs av en hantverkare dvs han eller hon tar hela ansvaret från materialval till färdig dörr.

YTTERDÖRRAR

HUSETS SMYCKE; lika mycket vackra detaljer som ett säkert skydd. Valet av ytterdörr bidrar till husets särdrag och håller samtidigt vädret och världen ute.

Villadörr med ytterdörr i teak med sidoljus
innerdörrar i villa

INNERDÖRRAR

EN DEL AV INREDNINGEN. Alla rum har sin personlighet och atmosfär där varje detalj spelar roll. Välj därför dörrar inomhus med samma omsorg som du väljer tapeter och möbler.

VÅRA MEST POPULÄRA VILLADÖRRAR​

VILLADÖRRAR

Ytterdörrar har funnits lika länge som man har haft hus eller någon form av inhägnad eller avgränsning. Bovalls levererar i huvudsak villadörrar till villor från 1930-tal och framåt.

De äldsta villadörrarna är massiva ytterdörrar, dvs ytterdörrar av helträ eller sk. ramdörrar. Dessa dörrar består av 4 ramstycken som tappas ihop och fylls sedan med fyllningar av isolering och trä och eller glas.

Under 50-talet började man bygga dörrar av en furustomme som kläddes av skivmaterial, ofta spårad teakplywood. Det var i alla fall på 50-talet som Bovalls gjorde sina första, limmade konstruktioner till villadörrar. Dessa dörrar står sig än idag och motsvarande kvalitet på plywood upplever vi inte finns att köpa.

ENTREDÖRRAR

Entrédörrar på 60-talet var påkostade och utgjorde undantaget från den rationalism och det ekonomiska tänkande som rådde. Entrédörrar låg vanligen på villornas långsidor mot gatan. Dörrbladen var ofta utan glasurtag och ljusinsläppet utgjordes istället av ett sidoljus.

På 70-talet var entrédörrar oftare placerade i markplan pga. skärpta krav på tillgänglighet för rörelsehindrade. 70-talets entrédörr i styckebyggda villkor var ofta påkostade villadörrar med stora sidoljus. De exklusiva entrédörrarna hade ofta teakpaneler som var profilfrästa i olika former. Sidoljusen var ofta breda och avdelade med breda postar. De nya energisparkraven ställde krav på entrédörrarnas isoleringsförmåga och dörrbladens tjocklek ökade till 60 mm.

TRÄ, HOPP OCH KÄRLEK I ALLT VI GÖR.

Våra villadörrar i trä är byggda med respekt för råvaran. Träets struktur innehåller unika avtryck från naturen och varje trästycke, panel, karm, tröskel och list är som små stycken konst i sig.

Varukorg

Galleriet i Bovallstrand är öppet vardagar 8-16 & lör 11-13. Boka gärna ditt besök för garanterad rådgivning.

X