Västkustklimatet

Västkustens klimat är hårt med saltstänk och starka vindar. Kanske är det särskilt kärvt längst ut i kustbandet på Sotenäs. För några decennier sedan, när världen var lokal och inte global, sålde vi våra dörrar i närområdet. De gamla byggmästarna visste att det krävdes gediget material och stabila konstruktioner för att dörrarna skulle stå pall för vädret på Bohuskusten. Ja, kunderna här i trakten satte kraven redan från början och vi har inte haft någon anledning att ändra dem sedan dess. Även om våra kunder idag finns både i när och fjärran.

Kuriosa om vinden i Bohuslän

Nu tror kanske många att de högsta vindstyrkorna borde observeras i Bohuslän, men länsrekordet återfinns faktiskt inåt landet i Västergötland. En förklaring är fjällen i södra Norge som dämpar och styr om de kraftigaste vindarna. De uppmätta vindrekorden för riket i helhet hittar man längs Östersjökusten, vilket antagligen beror på att mätstationerna där är placerade på högre höjd där det blåser mer.

Västerhavets öppna läge mot Nordsjön och Atlanten gör att havsytan nästan ständigt är i rörelse. På grund av de långa blåssträckorna över Nordsjön och Skagerrak kan vågorna bli mycket höga. Som högst går vågorna under vintern och den 14 januari 2007 registrerades en 13 meter hög våg vid Väderöarna. Ett rekord för den svenska kusten.

Under vår och sommar är förhållandena lugnare. Risken för enskilda extremt höga vågor, eller monstervågor, är relativt liten i Skagerrak.

Sydvästan driver upp vattennivåerna

I Västra Götaland uppstår höga vattenstånd för det mesta vid västliga vindar. Ofta är det en sydvästlig vind som leder till att stora vattenmassor flyttas in mot den norska och svenska kusten. Om vinden sedan vrider mot nordväst rör sig vattenmassorna söderut och ökar nivåerna så långt ner som Halland och Skåne. Den extrema nivån varar vanligen i några timmar. Hur hög den extrema situationen blir utifrån en given vädersituation beror på utgångsläget. En kraftig storm behöver inte medföra kritiska nivåer om vattenytan inledningsvis ligger lågt.

VÅRT ARV & VÅR HISTORIA

Bovalls Dörrbyggeri ligger mitt i det yttersta kustbandet på Sotenäs i Bohuslän. Redan från början, 1943, när vi byggde våra första dörrar för sjöbodar och villor i kustsamhället, var det viktigt med robusta, väderbeständiga material och noggrant dörrhantverk.

hantverkare som hyvlar
hantverkare slipar karm

VÅRT HANTVERK & VÅR KUNSKAP

Kvalitet och hantverk ligger oss varmt om hjärtat. Och det är ett unikt hantverk som utvecklas från generation till generation. Alla våra dörrar görs av en hantverkare, som följer samtliga moment och väljer ut rätt material.

VÅRA VAL AV TRÄ & URSPRUNG

För oss träets kvalitet lika viktigt som dess ursprung. Träets struktur innehåller avtryck ifrån naturen och varje bit, varje panel, karm och list är unik. Våra dörrar är därför byggda med stor respekt för råvaran som tagit naturen decennier att producera. Och med havet i väster och skogen i öster är det lätt att bli engagerad i hållbarhetsfrågor. Ett viktigt steg i detta är vårt arbete med FSC®-märkt trä.

regnskog
Varukorg

Galleriet i Bovallstrand är öppet vardagar 8-16 & lör 11-13. Boka gärna ditt besök för garanterad rådgivning. Fredag 10/5 kl 11-13.

X