VANLIGA FRÅGOR

På den här sidan får du svar på de vanligaste frågorna om våra dörrar, materialet vi använder och hur du gör för att beställa en av våra produkter. Du är också varmt välkommen att kontakta oss på telefon eller e-post med dina frågor.

Varmt välkommen till Bovalls Dörrbyggeri!

ALLMÄNT

Modulmått är en förenkling av karmyttermåttet på dörren eftersom det exakta karmyttermåttet skiljer sig lite åt mellan olika fabrikat.

Våra ytterdörrar är vid t.ex. 10×21=990x2083mm. Våra karmyttermått för innerdörr är vid t.ex. 9×21=888x2090mm och 8×21=788×2090 mm.

Karmyttermåttet är måttet på utsida karm, bredd x höjd. Hålmåttet i fasaden bör vara ca 15 mm större än karmyttermåttet.

Hålmått är det totala måttet, bredd x höjd, på hålet i väggen där dörren skall vara. Har du redan en dörr så kan det vara enklare att mäta karmyttermåttet.

En högerhängd dörr har gångjärnen på höger sida när du står på utsidan (där gångjärnen är synliga) och öppnar dörren mot dig. En vänsterhängd dörr har gångjärnen på vänster sida.

Alla är välkomna att handla hos oss.
Vi säljer även våra dörrar via utvalda återförsäljare, trävaruhandlare och byggare.
Saltö och Smögen säljs endast via vår webshop.

När du beställer en ytterdörr från Bovalls levereras den komplett med karm och tröskel. Handtag och cylinder beställs separat. Vad för typer av glas, karmar, beslag mm som ingår hittar du i webshopen under fliken ”produktfakta” längst ner.

Vi har två helt olika typer av konstruktioner för innerdörrar, släta innerdörrar och massiva innerdörrar. Se skillnaden här.

Vid en beställning så bekräftar vi leveransdatum. Här nedan är ungefärliga leveranstider. Med reservation för slutförsäljning.

 • Smögen = lagervara
 • Saltö teak =lagervara
 • Saltö ek = lagervara
 • Ramsvik & Fjällbacka obehandlade = lagervara
 • Ramsvik & Fjällbacka målade = 3 veckor
 • Långö teak = 1 vecka
 • Långö ek = 2 veckor
 • Ytterdörrar i teak = 6-8 veckor
 • Ytterdörrar i ek = 8-10 veckor
 • Innerdörrar oljade = 6-8 veckor
 • Innerdörrar laserade/målade = 8-10 veckor
 • Klämskydd = lagervara
 • Övriga produkter = ca 10 veckor

Vid renovering, se över dagsljuset i huset innan du beställer nya innerdörrar.
Alla vet att fönster är viktigt för ljusinsläpp i en villa. Tänk på att det går även att inreda och påverka ljuset med innerdörrar. Har man tex en lite mörkare hall eller gång så kan man sätta glasdörrar in till ett ljusare rum för att låta ljuset fortsatta in i hallen. Vill man inte ha insyn så kan man använda sig av ornamentsglas med präglad yta eller etsade glas. Prova att öppna och stänga den befintliga dörren för att se hur det påverkar rummets dagsljus.

När du beställer en innerdörr från Bovalls levereras den komplett med karm och valfri tröskel (standard, våtrum eller tröskelplatta). Handtag och nyckelskylt beställs separat. Vad för karmar, fanér och beslag som ingår hittar du i webshopen under fliken ”produktfakta” längst ner.

FRAKT & LEVERANS

Vi skickar våra dörrar med av oss utsedd transportör. De ringer upp innan leverans så att de säkert vet att någon kan ta emot godset. Tänk på att åkarna ställer av godset vid tomtgränsen. Att bära in godset, ställa det i ett garage eller trucklossning mm ingår inte i deras uppdrag.

Vi levererar till Norge, med av oss utsedd transportör. De ringer upp innan leverans så att de säkert vet att någon kan ta emot godset. Tänk på att åkarna ställer av godset vid tomtgränsen. Att bära in godset, ställa det i ett garage eller trucklossning mm ingår inte i deras uppdrag.

Vid leverans till Norge faktureras inte svensk moms, du betalar istället norsk moms. Vi anställer en agent, Ecus, som sköter alla våra tullärenden. Ecus kommer att kontakta dig (om du inte har en tullkredit) för betalning av importmoms. Beställer du i webshopen så sköts detta automatiskt av oss.

Vi säljer i huvudsak till kunder i Sverige och Norge men ibland även till andra EU länder.

HANDTAG & LÅS

Istället för bara ett vred på insidan dörren har man både vred och cylinder. Med denna lösning kan man förhindra att en inbrottstjuv som tagit sig in i huset t.ex. genom ett fönster, öppnar dörren som flyktväg alt. använder dörren som utgång för att bära ut värdesaker som t.ex. möbler.

MATERIAL

När vi skriver att en karm är av ex massiv ek så betyder det att karmen endast består av ek. Alla våra ramdörrar t.ex. Ramsö, Råssö och Tjärnö består endast av trä och glas, inget skivmaterial. Se även hur våra dörrar är uppbyggda.

FSC® står för Forest Stewardship Council och är en oberoende, internationell medlemsorganisation som verkar för ett miljöanpassat, socialt ansvarstagande och ekonomiskt livskraftigt bruk av världens skogar, genom sitt certifieringssystem FSC.

Läs mer om FSC på ”Träslag & ursprung” eller gå direkt till Svenska FSC .

Ek är ett träslag som har använts mycket inom både båt- och dörrtillverkning genom tiderna. Fördelen är att det är hårt, rötbeständigt med tydliga, vackra ådringar. Om man vill hålla sin ytterdörr ljus utomhus, då kräver det mer underhåll än ett mörkare träslag. Mer info om ek och hur den skall underhållas hittar du på sidan “Skötsel & montering“.

Freijo är ett brasilianskt träslag som påminner mycket om teak i färg och densitet. Vi använder det mest i karmar och massiva ramdörrar.

En del trä, tex Freijo är tagen ur naturskog. I en FSC märkt skog får man inte ta ut mer än skogen kan reproducera naturligt. Se bild ”7 years after low impact logging”. Andra träslag som tex den FSC märkta teaken kommer ifrån odlingar.

Gemensamt för dessa träslag är att de är hårda och stabila. Teak är ett av de mest hållbara träslagen i världen. Nysågad teak är mycket brokig och är brun med inslag av svart, grönt och rosa. Färgen jämnas dock av solljus mycket snabbt.
Freijo har en en vacker struktur som inte jämnas lika snabbt som teak utan ger liv och karaktär åt dörren under hela dess livslängd. Freijo är lite ljusare och gulare i tonen och teak är lite mörkare och rödare i tonen. Nysågad Freijo är som teaken brokig men jämnar sig långsamt av dagsljus eller sol.

De flesta innerdörrar som vi bygger är av ek eller ask. Eken oljar vi och asken laseras oftast vit. Vi bygger även en del innerdörrar i valnöt som är ett mycket vackert träslag. Se miljöbilder för inspiration på inredningar.

Om inredningen skall vara samma träslag eller färgton rakt igenom brukar vi rekommendera att man låter innerdörrarna bryta mot resten av inredningen. Tex är det vanligt att man har golv i ek hemma. Har man även tex trappa och möbler i ek så kan det bli för mycket med även innerdörrar i ek. Då kan det vara snyggt att bryta av med ett annat träslag. Vi tycker det är fint med kontraster! Är all inredningen vit så kan det vara snyggt med en trädörr som bryter av.

Korslimmat trä, eller KL-trä, är en limmad träplatta som är uppbyggd av ett ojämnt antal skikt av hyvlat trä, vanligen 3-9. Varje skikt består av fingerskarvade brädor, som är lagda sida vid sida. I varje skikt är brädorna lagda i rät vinkel i förhållande till intilliggande skikt. Skikten limmas samman och pressas ihop, på samma sätt som plywood.

När KL-trä dörrar monteras i en inomhusmiljö där temperaturen är cirka 20 °C under hela året är luften mycket torr under vinterhalvåret. Det innebär att virkesytan torkar ut och krymper. Då kommer sprickor att uppstå i större eller mindre omfattning. Det är dock endast det yttre lagret på dörrens in- och utsida som får sprickor, detta är en naturlig effekt som ingår i matierialet och inget som påverkar dörrens konstruktion eller hållbarhet. 

MILJÖ

Största volymen som vi förbrukar årligen är furu och gran från Sverige. Asken är svensk och ek köper vi också från Sverige i första hand annars är eken från Europa.

Men! Om det inte finns efterfrågan på skog från södra halvklotet så får skogen inget värde och den huggs ner till förmån för någon mer lönsamt som tex monokulturer av palmolja eller soja. Det är en ekologisk katastrof varje gång det händer.

Det finns en enda anledning till att Sverige till stor del är täckt av skog och det är att vår skog är lönsam för skogsägarna. Skog ägs precis som i Sverige till stor del av bönder på södra halvklotet och de måste tjäna något på sin mark.

Kan bonden/markägaren bruka sin skog på ett hållbart sätt och sälja sågade eller hyvlade trävaror till miljömedvetna kunder så menar vi att miljövinsten vida överstiger utsläppen från frakten.

Utländska träslag kan också ha andra egenskaper än de inhemska som gör att man inte behöver måla eller behandla ytan med tex rötskydd.

Kom ihåg att även om modifierat eller konserverat trä närmar sig egenskaperna hos tropiskt trä, kräver det bearbetning av träet. För att öka prestandan hos till exempel barrträ tillsätts ämnen eller så värms träet vid hög temperatur. Modifiering kräver ibland även specifika barrträdsarter som ändå måste importeras från långt håll. Allt detta har en negativ inverkan på miljön.

Tropiskt lövträ behöver inte den där extra behandlingen, är naturligt starkt, har lång livslängd och är dessutom hållbart för människor, djur och planeten. För genom att välja certifierat tropiskt trä stimulerar du också hållbar förvaltning och därmed skydd av våra mest sårbara skogar.

 

Precis som med kött, kaffe eller energi är det bra att se till helheten och inte bara prislappen. Om du bryr dig om människor, djur, planeten eller välfärd, är ett lågt pris uttryckt i pengar gjort på nolltid. Men vad kostar det egentligen? Vad händer när du beräknar den faktiska kostnaden för icke-certifierade.

För detta val gör att risken för skador på klimat och biologisk mångfald knappast kan uttryckas i monetära termer.

Är FSC-trä dyrare? Eller är annat virke helt enkelt för billigt? Detta blir uppenbart när man beräknar de faktiska kostnaderna för att använda icke-certifierat virke.

Precis som med kött, kaffe eller energi är det bra att se till helheten och inte bara prislappen. Om du bryr dig om människor, djur, planeten eller välfärd, är ett lågt pris uttryckt i pengar gjort på nolltid. Men vad kostar det egentligen? Vad händer när du beräknar den faktiska kostnaden för icke-certifierade.

För detta val gör att risken för skador på klimat och biologisk mångfald knappast kan uttryckas i monetära termer.

Eftersom transporten sker med fartyg, som transporterar tusentals containrar med virke, är miljöpåverkan per kilometer avsevärt lägre än transport med lastbil. Det går inte att förneka att  ​​tropiskt trä kommer långväga ifrån, färdas många kilometer innan det används i en slussport, bro eller konstruktion. Detta översätts ofta till höga CO2-utsläpp. Ändå är miljöpåverkan inte så dålig, vilket framgår av miljöberäkningar.

Det är inte bara kilometrarna som är viktiga utan också transportmedlet. Har du någonsin sett en lastbil med 8000 containrar? Transporter med fartyg är mycket renare per kilometer än med lastbil.

De miljöskador som transporter orsakar bestäms av både avståndet och transportsättet. Detta räkneexempel visar att transporter av barrträ från Europa ibland till och med kan ha en högre miljöpåverkan än virke från tropiska områden.

Användningen av FSC tropiskt trä har en positiv klimateffekt i två avseenden. Det är ett alternativ till förorenande material och man skyddar även skogen som spelar en avgörande roll för att bekämpa klimatförändringarna.

Produktionen av material till byggindustrin står för 11 procent av de globala energi- och processrelaterade utsläppen. Ungefär hälften av all betong, tegel och stål går till byggbranschen. Om vi ​​inte gör något kommer den ökande globala efterfrågan på bostäder att orsaka enorma CO2-utsläpp från material som betong, stål och glas. Medan trä, inklusive tropiskt trä, lagrar CO2 under tillväxten. Mycket CO2 frigörs vid tillverkning av stål, betong eller plast. Välj dessutom tropiskt FSC-trä för då dör ingen skog. Skogen kommer att bevaras just för att den inte får göras om till en plantage för soja eller palmolja.

Avverkning är inte den främsta orsaken till avskogning eller klimatförändringar. Genom att välja tropiskt FSC-trä säkerställer du att skogen fortsätter att finnas.

För 20 år sedan lagrade intakta tropiska skogar fortfarande 17 procent av de konstgjorda utsläppen. Skogarna förlorade cirka 25 procent av sin yta medan de globala utsläppen ökade med 46 procent. Intakta tropiska skogar är ett avgörande lagringskärl för CO2 och spelar en nyckelroll i kampen mot klimatförändringar. I skogarna som förvaltas av FSC växer 99 träd för varje skördat träd som absorberar CO2 igen. Genom att använda certifierat tropiskt trä förhindrar du användningen av byggmaterial som släpper ut mycket CO2 och du stoppar avverkningen av tropiska skogar (för att göra plats för soja eller palmolja), som motverkar klimatförändringar.

Det finns två anledningar till att använda tropiskt trä. Certifierat tropiskt trä är ett mycket miljövänligt material som ofta överträffar egenskaperna hos lokalt trä.

Den har ofta längre livslängd. 35 till 50 år är snarare regel än undantag. Och 100% cirkulär. Dessutom leder valet av tropiskt FSC-trä till skydd av mycket sårbara skogar och dess invånare, människor och djur. FSC-skog får trots allt inte avverkas för soja- eller oljepalmsplantager. Skogen förblir skog genom att oftare välja tropiskt trä.

Tillstånd har getts för avverkning av lagligt virke, men det säger lite om hur skogen sköts. I vissa fall försvinner till och med skogen helt!

Du placerar en fasad, slår i en spontvägg eller lägger ett trädgårdsdäck. Så länge det är lagligt tropiskt trä är det bra. Trä är trä. Eller, inte sant? Sköts skogen hållbart? Finns det barnarbete? Har lokalbefolkningen nytta av det? Kommer tjuvjägare att stoppas? Skydda djuren?

Om skogen är FSC-certifierad tillämpas strikta regler som garanterar bevarandet av biologisk mångfald och säkerställer att människor som bor och arbetar i skogen behandlas med respekt. Legalt timmer ger inte sådana garantier.

Tillstånd har beviljats ​​för avverkningen. Det är allt. Och det är alldeles för lite. Det juridiska är bara inte tillräckligt bra.

UNDERHÅLL

Det beror på vilket träslag din dörr har och hur utsatt dörren sitter. Du hittar våra skötselråd under ”Skötsel & Montering”.

Även en målad dörr måste underhållas, hur ofta beror på typ av färg och hur utsatt din dörr står. Vi använder Jotun Demidekk infinity details. Är du osäker, fråga om råd hos din färghandlare.

Se instruktion ”Fakta och underhåll ek” på Skötsel & montering.

Se instruktion ”Fakta och underhåll ask” på Skötsel & montering.

Oljade dörrar är inte färdigbehandlade, de måste underhållas för att inte bli missfärgade och fula men också för att de inte skall suga fukt med svällning som följd. Torkar träet suger det åt sig fukt och sväller. Det gör att dörren bågnar och det kan bli problem med såväl täthet som stängning. Beroende på dörrens läge och med tanke på klimat kan dörren behöva oljas flera gånger per år. En dörr blir heller inte jämt grå som ett trädäck eller en altan. Dörren är oftast skyddad lite av taket längst upp och behåller sin bruna färg men kan bli grå och svart i botten där den blir mer utsatt för regn.

Innerdörren Rågö är obehandlad vid leverans men kan med fördel ytbehandlas med olja eller lasyr. Vi rekommenderar tex. Osmo hårdvaxolja som finns i både transparent och i flera kulörer. Om dörren skall sitta i ett våtrum så bör den ytbehandlas för att inte suga åt sig fukt, vilket annars kan medföra att dörren slår sig.

UTFÖRANDE

Salningsspår är ett spår på insidan av karmen där du monterar salningar/smygar, t.ex. om väggen är tjockare än själva karmen. Salningsspår är ett tillval och är inte standard på våra dörrar.

Nej, vi gör inte släta fanerade ytterdörrar eftersom vi vet att en fanerad dörr är extra känslig. Vi gör endast massiva dörrar och dörrar med massiva paneler utvändigt. Vi bygger ytterdörrar som håller i vårt eget klimat på västkusten och som är underhållsbara.

Våra ytterdörrar målas i valfri kulör med Jotun Demidekk infinity details. Dock rekommenderar vi inte mörkt målade dörrar som ska stå i soliga lägen.

En svartmålad trädörr blir otroligt varm om den står i direkt solljus. Trä är ett levande material och en dörr som är svart blir så varm att dörrbladet kan kröka sig och då kan det uppstå problem med låsningen.

Vill du ha en dörr med ett sidoljus så bygger vi detta i en och samma karm. Då slipper man dubbla sidostycken som tar av ljusinsläppet och partiet blir lättare att montera. Vi klarar att bygga dörr och sidoljus i samma karm upp till storlek 20x21M.

Aluminiumplåten har med formstabilitet att göra. På insidan dörren blir det torrt och varmt och då krymper träet medan plåten expanderar. På utsidan sväller träet och plåten krymper av kylan. Rörelserna motverkar varandra.

Nej, det måste du inte. Om du vill att endast dörrbladen skall bryta t.ex. mot en ljus inredning så kan du ha vitmålade karmar till dina innerdörrar. Det är ganska vanligt att man låter karmen ”smälta in” i väggen.

Ja vi kan tillverka salningar efter dina önskemål. Kontakta oss så hjälper vi dig.

ÖVRIGT

Läs gärna vår guide ”Så beställer du” som visar hur enkelt det är att handla på bovalls.com. Det går att beställa dörr i vår webshop men det går precis lika bra att ringa eller maila oss.

I god tid före leverans mailar vi er förskottsfaktura och när den är betald så skickas dörren med transportör inom leveranstiden till önskad leveransadress.

Om du saknar svar på en fråga är du välkommen att kontakta oss via epost, telefon eller chatt. Se kontaktinfo i sidfoten.

Varukorg

Galleri, kontor & produktion är stängt midsommarhelgen 21-23/6. Galleriet i Bovallstrand är öppet vardagar kl.8-16 & för bokade besök på lör kl.11 & 12.

X