Säkerhetsdörrar
Säkerhetsdörrar är ytterdörrar med högre krav på inbrottssäkerhet än dagens standarddörrar. Våra säkerhetsdörrar håller samma höga krav på hantverkskvalitet och design som våra andra dörrar och adderar extra trygghet och säkerhet för ditt hem. Vi erbjuder för närvarande modellen Långö som säkerhetsdörr. Den går att beställa i teak, freijo samt ek, i två olika säkerhetsklassningar; RC2 och RC3.
SÄKERHETSKLASS RC 2
I filmen kan du se hur det gick till när våra säkerhetsdörrar testades.
Du hittar även vårt certifikat på dörren vi har testat, här nedan.
SÄKERHETSKLASS RC3
I filmen kan du se hur det gick till när våra säkerhetsdörrar testades.
Du hittar även vårt certifikat på dörren vi har testat, här nedan.
Vilka säkerhetsklasser finns det?
Det beror på vilken norm man tittar på. De vanligaste är SSF 200, det vill säga Svenska stöldskyddsföreningens klassificering. SSF 200 är sedan indelad i tre klasser. Det är viktigt att hålla isär de olika normerna, eftersom en förskriven skyddsklass enligt SSF 200 inte kan översättas rakt av mot en RC/MK klass.
Normer
SS-EN 1627 = Dörrar och fönster testade efter den nya europanormen. Europanormen är indelad i sex olika klasser som kallas MK/RC 1-6. MK står för Motståndsklass och är en översättning av Resistance class som är det engelska begrepp som används.
Hur är våra säkerhetsdörrar klassade?
Dörrar som är tillverkade på Bovalls Dörrbyggeri är testade enligt nya europanormen SS-EN 1627, vilket innebär att våra dörrar är klassade enligt RC-klasser.
Detta betyder de olika RC-klasserna:
RC 1= Ingen motståndsklass. I denna klass hamnar förrådsdörrar och vanliga villadörrar.
RC 2= Dörrar testade i 15 minuter, med en sammanlagd effektiv angreppstid på minst tre minuter. I tester används skruvmejslar, mindre hammare, tång och kilar. I denna klass hamnar villadörrar som ska försvåra och fördröja ett intrång. Används ofta i bostäder med lite stöldbegärlig egendom.
RC 3= Dörrar testade i 20 minuter, med en sammanlagd effektiv angreppstid på fem minuter. I testerna har kofot, hammare och kraftiga skruvmejslar använts. I RC 3 hamnar bostäder eller företagslokaler med större mängd stöldbegärlig egendom.
RC4-6 används endast för ståldörrar.
När bör man ha respektive säkerhetsklass?
När ska jag välja RC-2?
Om du känner dig otrygg med dagens dörrar är en RC-2 dörr ett bra val till en rimlig kostnad. Dessa dörrar har förstärkningar runt gångjärn och slutblecket. Panelerna är skruvade med en längre skruv än standard, vilket försvårar brytning av panelerna.
När ska jag välja RC-3?
För dig som har stöldbegärlig egendom eller en företagslokal där man avsevärt vill och behöver försvåra mot intrång är en RC-3 dörr ett bra val. Dessa dörrar har en trepunktslåsning med förstärkningar på alla slutblecken. De har specialgångjärn samt förstärkningar på alla gångjärnen. Förstärkningsplåtar av stål runt lås och trycke, täckskyltar ingår. Längre skruv till panelerna. Stommen är förstärkt inuti med extra reglar. 2 st. separata monterade bakkantssäkringar Fas 1220. Längre och kraftigare skruv till gångjärn, slutbleck och låsspanjolett.
Glasade dörrar i säkerhetsklass RC-3
Våra glasade dörrar har ”smash & grab glas”, skyddsklass P5A. Glaset är uppbyggt med: 10,28 mm multilaminerat, 9 mm argon och 4 mm härdat super energiglas. Glaset monteras med dolda stålvinkelskenor och limmas fast i konstruktionen.
Värt att känna till om du vill beställa en skräddarsydd säkerhetsdörr
Alla avvikelser från de testade och godkända konstruktionerna gör att vi inte får skicka med certifikat. Genom att använda samma detaljer som på säkerhetsdörrarna kan vi däremot bygga en bättre och säkrare dörr än standard. Prata med oss så berättar vi mer.
Vilka dörrar går det att få i respektive motståndsklass?
RC-2
I RC-2 klassen erbjuder vi dörrmodellen Långö tät i teak, freijo eller ek, det vill säga att dessa är godkända. Vi kan också tillverka samma dörr med avlångt glas i klass RC-2, men då måste glaset och glasningen utföras som en RC-3 dörr. Vi kan dock inte lämna något certifikat på dessa dörrar, eftersom just den konstruktionen inte är testad.
RC-3
I RC-3 klassen erbjuder vi Långö tät i teak, freijo eller ek samt Långö ek, freijo och teak med avlångt glas. Dessa modeller är godkända.
Vad kostar de olika säkerhetsklasserna i tillägg?
För pristillägg, se respektive dörrmodell i webshopen.
VÅRA MEST POPULÄRA SÄKERHETSDÖRRAR
-
Långö Teak RC2
48980 kr inkl. moms -
Långö Ek RC2
48980 kr inkl. moms -
Långö Freijo RC2
47680 kr inkl. moms -
Långö stående Ek RC2
48980 kr inkl. moms
SVERIGES LEDANDE CERTIFIERINGSORGAN INOM BRAND OCH SÄKERHET
SBSC grundades 1997 och ägs av Brandskyddsföreningen och Stöldskyddsföreningen. Genom att erbjuda marknadens mest efterfrågade certifieringar inom brand- och säkerhetsområdet deltar vi i utvecklingen av brand- och säkerhetslösningar med mycket hög kvalitet. Lösningar som räddar liv och egendom.
TRÄ, HOPP OCH KÄRLEK I ALLT VI GÖR.
Våra säkerhetsdörrar i trä är byggda med respekt för råvaran. Träets struktur innehåller unika avtryck från naturen och varje trästycke, panel, karm, tröskel och list är som små stycken konst i sig.