Bohuslänskt hantverk Hållbara materialval Väderbeständig konstruktion

Ska du köpa ny ytterdörr?
Här får du tips och råd för att välja rätt!

En ny ytterdörr ska tillföra både känsla och funktion. Den är både husets välkomnande smycke och dess skydd mot omvärlden. Vi får ofta frågor om vad man ska tänka på när man ska välja dörr. Här har vi sammanställt de viktigaste punkterna att utvärdera inför köpet.

Checklista vid dörrköp

Vilket material ska dörren ha?

Olika material har både olika utseende och egenskaper. Det gör att de behöver olika underhåll och att de åldras på olika sätt. Våra ytterdörrar tillverkas främst i ek och teak.

Ek
Ek är ett hårt, tåligt och rötbeständigt träslag som passar bra för ytterdörrar. Träets hårdhet gör dock att olja inte tränger in i träet lika lätt som vid exempelvis teak. Det gör att du behöver olja en ekdörr oftare än andra dörrar för att behålla dess utseende och funktion.

Teak
Teak har en vackert varm och mättad färg, utan att vara röd. Det är ett av världens mest hållbara träslag och spricker inte lika lätt som andra träslag. Teak är också hårt, tungt, stabilt och har en mycket god motståndskraft mot röta. En ytterdörr i teak får med sig dessa egenskaper vilket gör att de är lättare att underhålla, särskilt i utsatta havsnära lägen.

Är dörrens material hållbart producerat?

En dörr ska inte bara vara vacker att se på; för oss är det minst lika viktigt att den är byggd av hållbart avverkat virke.
Alla våra dörrar är certifierade. Om du vill läsa mer om vårt hållbarhetsarbete, kan du klicka här.

Massivt trä eller träfanér?

Idag erbjuder många dörrtillverkare ytterdörrar med slätt fanér som täcker dörren.  Vi har valt en annan väg och använder bara massivt trä för våra ytterdörrar.  Att tänka på när du jämför dörrar i fanér med dörrar av massivt trä är dock:

  • Hållbarhet. En massiv dörr går att underhålla vilket gör att den håller mycket längre än en dörr byggd med träfanér. Anledningen är att träfanér (0,4-0,9 mm tjockt) är svårt att slipa eller sandpappra utan att det tunna träskiktet spricker.
  • Motståndskraft. En massiv dörr har större motståndskraft vid tuffa väderförhållanden. Särskilt gäller det i lägen när det regnar och är sol om vartannat och när det är stor skillnad mellan inomhusklimatet och utomhusklimat. Trä är ett levande ämne, vilket gör att det påverkas av luftfuktighet, värme och solinstrålning. En massiv dörr är byggd av hela trästycken och spricker därför inte, vilket en fanérdörr kan göra. Du kan läsa mer om hur våra dörrar är konstruerade här.

Kompletterar dörren husets arkitektur?

Vilket hus ska dörren monteras på? Vid renovering vill en del kunder köpa en tidstypisk dörr som passar till stilen på huset. Man kan även välja att bryta helt med dörren. Om allt annat är tidstypiskt så kan man bryta av med en avvikande ytterdörr. Att blanda alla stilar på en gång är dock sällan helt lyckat. Blir man osäker så kan vi hjälpa er att hitta rätt väg. För att markera entrén på ett hus med stående panel kan man välja liggande panel på ytterdörren och vice versa, så länge det inte blir helt fel tidstypiskt.

Klicka här för att få inspiration och se våra olika dörrmodeller monterade hos ett urval av våra kunder.

Vilka dörrhandtag, gångjärn och lås ska dörren ha?

Gångjärn
Det är viktigt att tänka på att rostfri metall inte är rostfri, bara mindre rostbenägen. Därför bör man välja syrafasta gångjärn om man bor i ett kustnära område.
Alla våra standarddörrar (förutom de allra tyngsta) är utrustade med syrafasta gångjärn.

Lås
Vår standardlåskista är Assa 2002. Det har borta-säkerfunktion och är försäkringsgodkänt. Därtill väljer man en så kallad Säkerhetscylinder som finns i olika utförande. Vi använder Assa 1312 som standard. Vill man ha en lösning med kopieringsskyddade nycklar väljer man lämpligen Assa 1212. En ännu säkrare lösning är trepunktslåsning. Det är en spanjolett med samma funktion som Assa 2002, men som dessutom har två extra hak-kolvar, en upptill och en nedtill.

Dörrhandtag och behör
Vi har ett brett utbud av trycken och draghandtag. Vi lagerför ett standardsortiment av rostfria trycken. Se vårt sortiment här. Alla trycken som är tillverkade för den svenska marknaden passar till våra låskistor.

Vid köp av trycken bör man tänka på att olika dörrar har olika tjocklek. Se därför till att köpa ett trycke som är avsedd för just din dörr och dörrtjocklek. Förutom trycke behövs även cylinderbehör. Dessa väljs efter vilken typ av cylinder som skall monteras på dörren. De finns i en mängd olika ytbehandlingar. Vid frågor är du alltid välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig: info@bovalls.com eller 0523-51700.

 

 

Var ska dörren sitta?

När du väljer dörr är det viktigt att tänka på var dörren ska monteras. Om den ska sitta i ett väderutsatt läge är teak svårslaget. Det är ingen slump att det traditionellt använts som material på båtdäck. Anledningen är att teak är ett fett träslag, vilket till sin natur är motståndskraftigt mot väta. Det spricker också mindre lätt än andra träslag.

Komker det regna på dörren?

Om din dörr monteras i ett läge där det regnar och blåser mycket ska du välja en massiv ramdörr eller en dörr med massiva paneler. Du bör också hellre välja en teakdörr än en dörr i ek eftersom teak är ett fetare, mer vattenbeständigt träslag än ek. Teak är också lättare att underhålla. Om du vill, kan du läsa vår guide om underhåll av teakdörrar här.

Kan vatten stänka upp på dörren?

Om din dörr sitter där regn kan blåsa in mot den bör du skydda de delar av dörren som är extra utsatta, såsom dörrens nederkant. I de lägena är det ofta en god investering att montera ett sparkskydd i underkant av dörren. Här kan du se ett exempel på en ytterdörr i teak med sparkskydd.

Kan vinden blåsa upp dörren?

Om så är fallet, rekommenderar vi en dörrbroms. Det är en billig försäkran om att dörren inte blåser upp med full kraft. Både dörrblad och gångjärn kan skadas, vilket innebär att dörren inte går att stänga ordentligt.

Vill ni ha ljusgenomsläpp?

Om du vill ha mycket ljus rekommenderar vi en modell med ett glasurtag som går långt ner på dörren, eller en massiv ramdörr som vår egen Ramsö. Alternativt så kan du tillverka fasta fönsterpartier, sidoljus och överljus som passar till dörren.

Vill ni att glaset ska vara insynsskyddat?

Välj i så fall frostat glas, linjeglas eller något annat glas.

Ska dörren vara säkerhetsklassad?

Om du vill ge ditt hem eller din sommarbostad ett extra lager av säkerhet ska du välja en dörr med säkerhetsklassning. Säkerhetsdörrar är byggda för att ha större motståndskraft vid ett inbrottsförsök. Vi kan leverera ytterdörrar med säkerhetsklassning RC2 och RC3. Läs mer om våra säkerhetsdörrar här.

Hur mycket underhåll vill du lägga ner på dörren?

Oljade trädörrar kräver regelbundet underhåll. Ju mer utsatt din dörr är för vädrets makter, desto oftare bör du göra underhåll. Oljade ekdörrar behöver oljas betydligt oftare än teakdörrar för att inte tappa sin färg och bli svartprickiga. Läs mer om hur du underhåller ekdörrar här. Om du vill läsa mer om underhåll av teakdörrar kan du klicka här.

Funderar du på att köpa ny dörr till din bostad?

Du är alltid varmt välkommen att kontakta oss med dina frågor och funderingar! Vi hjälper dig med tips, råd och inspiration för att du ska kunna välja rätt dörr för just din bostad.

Kontakta oss på: info@bovalls.com eller 0523-51700.

Kontakta oss