1930-TAL TIDSANDA

1930 talet var ett turbulent decennium som började med en världsomfattande depression och avslutades med starten på andra världskriget. Under denna tid fick Sverige en bättre arbetslöshetsförsäkring och rätt till semester. Pensionärerna fick bättre pensioner. Under 1930 talet kunde man se ljudfilmer på biograferna och radiolyssnandet tog fart. Bilismen började breda ut sig på 30-talet.

ARKITEKTUREN PÅ 30-TALET

FUNKTIONALISM. Funkisstilen gör sitt inträde på 30-talet. I andra länder kallas samma stil för modernism. Det skulle vara funktionellt, sparsmakat, räta vinklar och släta ytor. Bostaden skulle anpassas efter familjens behov för att få en så välfungerande bostad som möjligt. Taken blev plana utan taksprång fasaden slät och utan onödig dekoration.

30-tals radhus i bromma
30-tals dörr i teak

YTTERDÖRRAR 30-TAL

Arkitekturen skulle prioritera funktionen vilket bland annat innebar att ytterdörren på huset inte sattes centrerade på huskroppen, utan placerades så att husets funktion kunde utnyttjas maximalt. Den för tiden karaktäristiska kubliknande villan med vit slätputsad fasad, flackt koppartak och gröna fönstersnickerier hade ofta en trappa tillverkad i betong som ledde upp till husets ytterdörr. Trappräcken i målat smide, eller en putsad välvd mur som omgav trappan.

TIDSTYPISKA 30-TALS DÖRRAR

FUNDERAR DU PÅ ATT KÖPA NY DÖRR TILL DIN BOSTAD?

Du är alltid varmt välkommen att kontakta oss med dina frågor och funderingar! Vi hjälper dig med tips, råd och inspiration för att du ska kunna välja rätt dörr för just din bostad.

Varukorg

Vi har semesterstängt v.28-31. Galleriet i Bovallstrand är öppet tis-torsdag kl.15-17.

X