1940-TAL TIDSANDA

ÅTERHÅLLSAMHET. Under första halvan av 1940-talet rasade andra världskriget. Efter krigsslutet 1945 satte utvecklingen fart och en högkonjunktur startade. Under 1940-talet började en urbanisering pga. industrialiseringen vilket ledde till bostadsbrist i städerna.

ARKITEKTUR PÅ 40-TALET

40-talet är ett decennium där arkitekturen påverkas starkt av andra världskriget. Kriget har gjort det svårt att få tag på material, och inhemska träslag som björk och alm blir lättast att få tag på och därmed vanligast. Funkisstilen radikala stil tonas ner och blir mer folklig. Man kan ana ett behov av trygghet och värme under de osäkra krigsåren och träets varma material tog plats. Formerna är fortfarande kubiska, enkelt utformade och utan dekorationer.

40-tal funkis hus
original dörrar i teak

YTTERDÖRRAR 40-TAL

Entrén har ofta en trappa av betong och räcke av smide. Ytterdörren är, liksom på 30-talet, fernissad eller målad i brunt eller gråblått. Den har ofta ett rektangulärt fönster i mönstrat glas och är klädd med en tunn karosseripanel av ek. Det är inte helt ovanligt att ytterdörren har en dubbelkarm, med en inåtgående dörr som extra skydd för väder och vind. Dörrar standardiseras och börjar tillverkas i större skala vilket gör att ytterdörrarna blir i stort sett likadana över hela landet.

TIDSTYPISKA 40-TALS DÖRRAR

FUNDERAR DU PÅ ATT KÖPA NY DÖRR TILL DIN BOSTAD?

Du är alltid varmt välkommen att kontakta oss med dina frågor och funderingar! Vi hjälper dig med tips, råd och inspiration för att du ska kunna välja rätt dörr för just din bostad.

Varukorg

Vi har semesterstängt v.28-31. Galleriet i Bovallstrand är öppet tis-torsdag kl.15-17.

X