1950-TAL TIDSANDA

Sverige som hade sin industri och infrastruktur intakt efter andra världskriget blomstrade med omfattande export till de krigsdrabbade länderna under 1950-talet. Statliga lån hjälpte svenskarna att bygga sig ur trångboddheten med en internationell sett hög standard. Mycket nya fenomen såg dagens ljus detta årtionde. Tvätt- och diskmaskiner och frysar underlättade arbetet i hemmen. Sveriges första TV-program sändes. Bättre bilar och vägar och gjorde att privatbilismen växte, en ungdomskultur växte fram och de första svenskarna åkte på charterresa.

ARKITEKTUREN PÅ 50-TALET

DESIGNGLÄDJE – Kriget är över och 1950-talet var formgivningens decennium. Villorna skulle ha ett tilltalande utseende men vara praktiska att bo i. Man provade nya former och materialkombinationer som tegel, puts och eternit på fasaderna. Rött eller gult tegel, glaserade takpannor, betongglas, koppar och teak var exklusiva material som användes i det hantverksmässiga byggandet av villorna. Byggstandardiseringen för enhetlig standard för byggvaror som kök, dörrar och fönster påbörjas.

50-tals hus med original dörrar
retro dörr på 50-tals hus

YTTERDÖRRAR 50-TAL

Entréerna utformas individuellt och det finns en stor variation av ytterdörrar under denna period. De görs antingen i massiv ek eller kläs med teakfaner och är ofta glasade och får ibland stora sidopartier, också de glasade. Ytterdörrarna dekorerades ibland av geometriska mönster, även glasurtagen kunde vara romb- eller hexagonformade. Entrén byggdes ofta med små skärmtak över ytterdörren och dekorativa trappräcken i målat smide i geometrisk stil.

TIDSTYPISKA 50-TALS DÖRRAR

FUNDERAR DU PÅ ATT KÖPA NY DÖRR TILL DIN BOSTAD?

Du är alltid varmt välkommen att kontakta oss med dina frågor och funderingar! Vi hjälper dig med tips, råd och inspiration för att du ska kunna välja rätt dörr för just din bostad.

Varukorg

Vi har semesterstängt v.28-31. Galleriet i Bovallstrand är öppet tis-torsdag kl.15-17.

X