1960-TAL TIDSANDA

Under första halvan av 1960-talet var det högkonjunktur i Sverige och resten av västvärlden. Industrierna gick på högvarv och efterfrågan på arbetskraft var stor. Hemmafrun försvann som ideal och arbetskraft lämnade landsbygden för städerna. Villabyggandet fick sitt verkliga genombrott. Ja, det sker många tekniska kliv framåt och tiden kallas i efterhand för ”rekordåren”.

ARKITEKTUREN PÅ 60-TALET

Villaarkitekturen präglades av rationalitet, industriell produktion och ekonomi. Man utsmyckade mycket sparsamt men jobbade med kontraster och olika fasadmaterial som tex mexitegel i kombination med mörkt trä. Liggande fasadpanel och stående mönster i ytterdörrarna. De flesta villorna byggdes av hustillverkare med prefabricerade väggelement. Vid sidan av nyckelfärdiga hus byggdes även arkitektritade villkor med omsorg om detaljer och hög materialkvalitet.

ytterdörr med sidofönster i ek

YTTEDÖRRAR 60-TAL

Entrépartierna med ytterdörrar i teak eller ek var på påkostade till skillnad från den rationalism och det ekonomiska tänkandet som rådde då. Entréerna låg ofta på villans långsidor och bestod ofta av ytterdörr med sidoljus. Ytterdörrarna var täta paneldörrar eller spårmönstrade släta dörrar utan glasurtag, ljuset kom istället via sidoljuset.

TIDSTYPISKA 60-TALS DÖRRAR

FUNDERAR DU PÅ ATT KÖPA NY DÖRR TILL DIN BOSTAD?

Du är alltid varmt välkommen att kontakta oss med dina frågor och funderingar! Vi hjälper dig med tips, råd och inspiration för att du ska kunna välja rätt dörr för just din bostad.

Varukorg

Vi har semesterstängt v.28-31. Galleriet i Bovallstrand är öppet tis-torsdag kl.15-17.

X