1970-TAL TIDSANDA

1970-talet inleddes med en oljekris som följdes av en lågkonjunktur. Denna tid kan beskrivas som en brytningstid mellan industri- och tjänstesamhälle. Under 1970-talet slog miljötänkande igenom på allvar, vilket i Sverige bland annat yttrade sig i gröna vågen.

ARKITEKTUREN PÅ 70-TALET

ENERGISPAR – Utseendet på 1970-talets villor påverkades av den energikris som rådde. Nya hus fick mindre fönster och tjockare ytterväggar än tidigare. Stora takfall och djupt neddragna tak är typiskt 70-tal. På ena gaveln var det ofta en joddlarbalkong under tak. Fasaden var låg och fönstren placerades direkt under takfoten. Som fasadmaterial dominerade kalksandsten, s.k. mexitegel, ofta kombinerad med träpanel.

70-tals villa
70-tals dörr

YTTERDÖRRAR 70-TAL

I de styckebyggda villorna var det vanligt med påkostade ytterdörrar med stora sidoljus. I enklare katalogvillor gick utvecklingen mot det enkla och det rustika med associationer till allmogekultur. De nya energisparkraven krävde bättre isolerade ytterdörrar och dörrtjockleken ökade till 60 mm plus ev. panel. Förutom väl arbetade teakdörrar och ekdörr under denna tid kan man nog ibland tyvärr säga att isoleringsförmåga var viktigare än design.

TIDSTYPISKA 70-TALS DÖRRAR

FUNDERAR DU PÅ ATT KÖPA NY DÖRR TILL DIN BOSTAD?

Du är alltid varmt välkommen att kontakta oss med dina frågor och funderingar! Vi hjälper dig med tips, råd och inspiration för att du ska kunna välja rätt dörr för just din bostad.

Varukorg

Vi har semesterstängt v.28-31. Galleriet i Bovallstrand är öppet tis-torsdag kl.15-17.

X