1980-TAL TIDSANDA

Efter en lågkonjunktur under 70-talet gick Sverige under 1980-talet in i en ekonomisk högkonjunktur, som brukar kallas för det ”glada 80-talet”. 1980-talet började med stora spänningar i det ”kalla kriget” som senare upplöstes i och med Berlinmurens fall. Under 80-talet kom vi att använda de första datorerna både på jobbet och i hemmet. Även de första mobiltelefonerna började säljas med dagens mått mätt gigantiska batterier.

ARKITEKTUREN PÅ 80-TALET

POSTMODERNISM – Ordet syftar på det som kom ”efter modernismen” eller funkisen som vi säger i Sverige. Då gick man tillbaka till gamla stilar det blev trendigt att dekorera husen bara för att det såg snyggt ut. Dekoren fick gärna återigen inspireras av historiska stilar. De första ritprogram skapades till företagsdatorer vilket gjorde designen kantigare igen. Det syntes på bland annat bilar och hus.

80-tals villa
80-tals ytterdörr

YTTERDÖRRAR 80-TAL

Vitmålade ytterdörrar med glasning med välvd överdel var populära. Styckesbyggda villor hade ofta påkostade ytterdörrar medan gruppbyggda villor hade enklare mer rustika dörrar med en mindre, enklare glasning. De gruppbyggda villornas ytterdörrar målades ofta i klara färger som blå, grön eller röd. Enplanshus i bungalowstil hade ofta stora taksprång vilka gjorde skärmtak onödiga.

TIDSTYPISKA 80-TALS DÖRRAR

FUNDERAR DU PÅ ATT KÖPA NY DÖRR TILL DIN BOSTAD?

Du är alltid varmt välkommen att kontakta oss med dina frågor och funderingar! Vi hjälper dig med tips, råd och inspiration för att du ska kunna välja rätt dörr för just din bostad.

Varukorg

Vi har semesterstängt v.28-31. Galleriet i Bovallstrand är öppet tis-torsdag kl.15-17.

X