1990-TAL TIDSANDA

Högkonjunkturen från 1980-talets slut varade fram till 1991 då den svenska fastighetsbranschen kollapsade. Den svenska kronan släpptes fri och i realiteten blev det en snabb försvagning av kronans värde. Räntorna chockhöjdes. Först mot slutet av decenniet återhämtade sig ekonomin med den nya IT tekniken som motor. Internet gjorde entré hos de svenska familjerna och den ekonomiska globaliseringen spreds i snabb takt.

ARKITEKTUREN PÅ 90-TALET

Husen varierade i utseende, med inspiration från olika tidsepoker. Individuellt och unikt var ideal som man försökte nå upp till, även i husbyggandet. Samtidigt skulle lösningarna vara billiga och enkla som svar på den ekonomiska krisen. Välisolerade villor med torpargrund eller platta på mark med träpanel som fasadmaterial var vanliga. Invändigt var det moderna med öppna planlösningar, köksöar och öppet i nock.

90-tals dörr
90-tals ytterdörr i teak

YTTERDÖRAR 90-TAL

Under 90-talet skaffade sig dörrfabrikerna CNC-maskiner som möjliggjorde större volymer och man kunde fräsa spårade mönster i ytskiktet eller tex runda glasurtag. Dessa ytterdörrar sprutmålades ofta i vitt men även starka blåa och röda kulörer blev vanligt. Ytterdörren hade oftast en glasning med flera former och stilar att välja ibland, med eller utan spröjs. Den vanligt förekommande historiserade villans förstukvist hade en landsbygdromantisk stil, ofta med balkong ovanför.

TIDSTYPISKA 90-TALS DÖRRAR

FUNDERAR DU PÅ ATT KÖPA NY DÖRR TILL DIN BOSTAD?

Du är alltid varmt välkommen att kontakta oss med dina frågor och funderingar! Vi hjälper dig med tips, råd och inspiration för att du ska kunna välja rätt dörr för just din bostad.

Varukorg

Galleri, kontor & produktion är stängt midsommarhelgen 21-23/6. Galleriet i Bovallstrand är öppet vardagar kl.8-16 & för bokade besök på lör kl.11 & 12.

X